Ενέργεια σε βαθιά νερά

print
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500156152

Βρετανία: Το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο του κόσμου

Βρετανία: Το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο του κόσμου
Οι γιγάντιες ανεμογεννήτριες ρυμουλκούνται στη θέση τους από τη Νορβηγία
Λονδίνο

Οι υπεράκτιες ανεμογγενήτριες που στηρίζονται στο βυθό δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα βαθιά νερά έξω από το Πίτερχεντ της Σκωτίας. Η λύση που επιλέχθηκε ήταν η εγκατάσταση των πρώτων πλωτών τουρμπίνων, που μπορούν να λειτουργήσουν σε νερά βάθους μέχρι 1.000 μέτρων.

Οι πλωτές ανεμογεννήτριες κατασκευάστηκαν στη Νορβηγία από την Statoil και ρυμουλκούνται τώρα στην τελική τους θέση, το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hywind, 25 χιλιόμετρα από τις ακτές. Οι συνολικά πέντε τουρμπίνες θα προσφέρουν αρκετή ισχύ για την ηλεκτροδότηση 20.000 κατοικιών, αναφέρει το BBC.

Έχουν ύψος 175 μέτρων και ζυγίζουν 11.500 τόνους η καθεμία. Το τμήμα που βυθίζεται στο νερό, μήκους 78 μέτρων, είναι γεμάτο στη βάση του με μετάλλευμα σιδήρου που βοηθά να μείνει ο πύργος κατακόρυφος στο νερό.

Τα πτερύγια της τουρμπίνας, μήκους 75 μέτρων το καθένα, ελέγχονται από ειδικό λογισμικό της Statoil, το οποίο περιστρέφει τη βάση του κάθε πτερυγίου έτσι ώστε να εξουδετερώνει την κίνηση που προκαλεί ο αέρας και τα κύματα.

Για να μην παρασυρθούν, πάντως, οι ανεμογεννήτριες θα στερεωθούν και με συρματόσχοινα στο βυθό.

Το έργο των 190 εκατομμυρίων λιρών (212 εκατ. ευρώ) επιδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, ωστόσο ο κατασκευαστής ελπίζει ότι το κόστος θα μειωθεί σημαντικά στο μέλλον.

Το κόστος της ενέργειας από υπεράκτια αιολικά πάρκα έχει πέσει κατά 32% από το 2012 ως σήμερα, ταχύτερα από τις προβλέψεις.

Η Statoil ελπίζει τώρα να εγκαταστήσει πλωτά αιολικά πάρκα και στην Ιαπωνία και τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, όπου τα νερά είναι βαθιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.