ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ Πρώην ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗΣ

print

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ Πρώην ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗΣ

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Ο συγγραφέας των ιστορικών βιβλίων για την αρχαία Δύμη και τη σημερινή Κάτω Αχαΐα και για τις λοιπές περιοχές του Δήμου Δύμης του Νομού Αχαΐας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ, γεννήθηκα το 1932 στα Αγιοβλασίτικα Δύμης, γιος του Γεωργίου και της Μόσχως, αγροτών γονέων. Εφοίτησα στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού μου και συνέχισα στο Γυμνάσιο της Κάτω Αχαΐας, από όπου αποφοίτησα με <<Άριστα>> το 1950. Έδωσα εισιτήριες  εξετάσεις στή φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1950 και εισήχθηκα τρίτος κατά σειρά επιτυχίας.

Εργάσθηκα ως φιλόλογος καθηγητής και ως Γυμνασιάρχης σε Δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια. Έγγαμος με την αείμνηστη πλέον σύζυγό μου Χριστίνα, το γένος Τσέλου, που ήταν δασκάλα. Συνταξιοδοτήθηκα το 1989. Στις δημοτικές εκλογές της 21-10-1950, οι συνδημότες μου με εξέλεξαν Δήμαρχο της Κάτω Αχαΐας.

Από το 1953 ως φοιτητής παράλληλα με τις σπουδές μου ασχολήθηκα με την έρευνα και μελέτη της ιστορίας της Αρχαίας Δύμης και της Κάτω Αχαΐας με βάση τους αρχαίους συγγραφείς, τους Βυζαντινούς και τους νεώτερους, κυρίως την Ιστορία των Πατρών του Στ.Θωμόπουλου και το Ιστορικό Λεξικό Κώστα Τριανταφύλλου.

Καρπός αυτών των μελετών ήσαν τα ιστορικά μου βιβλία, που δημοσιεύονταν πλέον στο Διαδίκτυο και είναι τα κάτωθι:

  1. Η προϊστορική Ώλενος, Πάτρα 1972
  2. Η Αρχαία Δύμη, Πάτρα 1982
  3. Ιστορία της Κάτω Αχαΐας, Αθήνα 1987
  4. Ιστορία Βουπρασίου Μετοχίου, Αθήνα 1990.
  5. Η Δυτική Αχαΐα, Ιστορία και Ζωή, Κ.Αχαΐα 1995, μεταφράστηκε στα Αγγλικά κι Γερμανικά. Η έκδοση αυτή έγινε δαπάνες και φροντίδι  του ΚΤΑΔΑ για ενημέρωση των πολυπληθών τουριστών.
  6. Η Μόβρη ως επίκεντρων Ιστορίας, θρησκείας και πολιτισμού, Σαγαίικα 2010. Χορηγός ο Δήμος Μόβρης.
  7. Ιστορικά Δοκίμια, Κάτω Αχαΐα, 2018, χορηγός ο ανιψιός μου Βασίλης Καράμπελας γιός του αείμνηστου αδελφού μου Νικολάου.

Σε όλα αυτά τα βιβλία ο στόχος μου ήταν ένας, να δώσω στη νεολαία του τόπου μου την πανάρχαια ιστορία μας εκλαϊκευμένη, γραμμένη με σαφήνεια και φαίνεται ότι επέτυχα το στόχο μου. Άλλωστε το 1972 και 1982 δεν υπήρχαν οι επιστημονικές έρευνες του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με τον καθηγητή κ. Ριζάκη,   και τους νεώτερους ιστορικούς μελετητές του τόπου μας

Και τώρα πλέον με τον ίδιο στόχο και την ίδια πατριωτική φιλοδοξία καταχωρίζω τα βίβλια μου στο διαδίκτυο για να είναι κτήμα και πηγή μελέτης σε κάθε νέο και καθε φιλίστορα του τόπου μας.

Σ’αυτή την απόφαση με παρεκίνησαν πλήθος αναγνωστών μου και ιδιαίτερα ο φιλοπρόοδος ανιψιός μου, που προανέφερα, ο Βασίλειος Καράμπελας του αδερφού μου Νικόλαου.

Τον ευχαριστώ θερμά για την χορηγία του και τον συγχαίρω για την αγάπη στην εθνική μας ιστορία και στη γενέτειρα Δύμη και τώρα Κάτω Αχαΐα.

Τελειώνοντας δηλώνω ότι όποιος μελετητής θέλει μπορεί να χρησιμοποιήσει τα βιβλία μου, αρκει να δηλώνει απο που ευρήκε τις πληροφορίες και ποιος ο συγγραφέας.

Κάτω Αχαΐα, 9 Μαρτίου 2019

Ο συγγραφέας

Παναγιώτης Καράμπελας

External links on high.gr

1. Η προϊστορική Ώλενος, Πάτρα 1972
2. Η Αρχαία Δύμη, Πάτρα 1982
3. Ιστορία της Κάτω Αχαΐας, Αθήνα 1987
4. Ιστορία Βουπρασίου Μετοχίου, Αθήνα 1990
5. Η Δυτική Αχαΐα, Ιστορία και Ζωή, Κ.Αχαΐα 1995,μεταφράστηκε στα Αγγλικά κι Γερμανικά. Η έκδοση αυτή έγινε δαπάνες και φροντίδι του ΚΤΑΔΑ για ενημέρωση των πολυπληθών τουριστών.
6. Η Μόβρη ως επίκεντρων Ιστορίας, θρησκείας και πολιτισμού, Σαγαίικα 2010. Χορηγός ο Δήμος Μόβρης.
7. Ιστορικά Δοκίμια, Κάτω Αχαΐα, 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.